četvrtak, 26. svibnja 2011.

KRPAMO TRAPERICE

EKO-SIMULATOR
alat koji omogucuje izračun utjecaja na okoliš jednog para trapericaKRPANJE TRAPERICA

Donesite svoje drage traperice, rebatinke, levisice,đins i mi ćemo ih sa zadovoljstvom pokrpati uz malu naknadu.

Hlače su izmislili Gali, a traperice mornari koji su trebali odjeću od jeftinog tekstila koji može izdržati veliku količinu habanja.
U razdoblju baroka, hlače su postale kraće, krojene do ispod koljena i u takvom obliku ostale su sve do 19. stoljeća kada su izmišljene hlače dugih nogavica kakve u potpunosti poznajemo danas

Traperice su popularizirali mornari
Oni su glavni krivci za stvaranje traperica, tih toliko popularnih hlača. Kako je tekstil bio iznimno skup, mornari su krojili hlače od denima, vrste tkanine od koje su se proizvodila jedra, i ubrzo se pokazalo kako je taj materijal iznimno otporan na habanje.
Tako je sasvim logično bilo da traper postane glavni tekstil za izradu radničke odjeće. Inače sama riječ denim dolazi od francuskog imena za traper 'Serge' koja se proizvodila u gradu Nimes, pa je tako i puno ime te tkanine bilo 'serge de nimes' i uslijed fonetičkog skraćivanja došlo se do riječi denim.


No, također, traperice su se proizvodile u vrijeme renesanse u Italiji u Đenovi i postale su popularne u kasnom 19. stoljeću. Kako su one bile obojane plavom bojom koja je bila poznata kao 'Bleu de Genes' što
u prijevodu znači Đenovska plava, tako se opet fonetički to pretvorilo u 'Jeans'. 
Ubrzo su hlače postale i dio ženskog odijevanja. Prve žene koje su nosile hlače bile su rudarke iz škotske iz sredine 19. stoljeća koje su nošenjem hlača sablažnjivale javnost.
Ubrzo su žene diljem svijeta hlače počele nositi u radu po kući i tako su ušle u modu. Vrhunac je nastao šezdesetih godina kada je André Courrèges u svoju kolekciju uvrstio hlače i traperice i od tada sasvim je prihvatljivo i da žene nose taj odjevni predmet za koji se dugo smatralo da je isključivo namijenjen muškarcima.
Zašto se u Dalmaciji traperice nazivaju REBATINKE ?
Po rebatinu - vrsti zakovice
rebatin ... šuplja zakovica (kakva je npr. na kaišu, obući, opancima)

YOU'RE GETTING OLD WHEN JEANS AND SWEATER NO LONGER QUALIFY
AS "DRESSED UP"

do slijedećeg krpanja
RECIKLIST

Nema komentara: